Teorija strun in dimenzije v prostoru

Down the Rabbit Hole

9b. LHC deluje (20.11.2009)

leave a comment »

Pospeševalnik znova v pogonu

Največji pospeševalnik delcev so po 14 mesecih okvare znova zagnali, je sporočil tiskovni predstavnik Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern) James Gilles. Prvi test s curkom subatomskih delcev se je začel okoli 16. ure.

Bern – Vbrizgavanje delcev je sicer trajalo zgolj delček sekunde, dovolj le za “polovico ali pa celo za en celoten krog” v Velikem hadronskem trkalniku, ki v obsegu meri kar 27 kilometrov, je povedal James Gilles. In če se bo današnji poskus končal uspešno, bodo v soboto zjutraj, predvidoma ob 7. uri, opravili nov poskus, ki naj bi trajal že več minut, je še napovedal.

Največji pospeševalnik delcev na svetu je bil v okvari sicer praktično že vse od njegovega zagona 10. septembra 2008. Že po 36 urah delovanja se je namreč pokvaril električni transformator, kar so sicer hitro popravili, nato pa je prišlo še do poškodb na izolaciji in drugih delih okrog 29 velikih elektromagnetov, ki sestavljajo pospeševalnik.

Magneti so sicer ključni za delovanje pospeševalnika. V pospeševalniku namreč pospešujejo atomske delce skoraj do svetlobne hitrosti in jih nato zaletijo med seboj. S tem pa znanstveniki želijo poustvariti razmere, podobne trenutku po velikem poku, s katerim naj bi nastalo vesolje.

Veliki pospeševalnik v Cernu naj bi znanstvenikom tako omogočil boljši vpogled v nastanek materije, poleg tega pa naj bi s pomočjo pospeševalnika odpravili nekatere sive lise v znanosti na tem področju.

Written by otiss

22 novembra, 2009 at 2:21 popoldan

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: